Saldētas pārstrādes produkcijas attīstīšana z/s Kurpnieki
Iesniedzējs: ZS Smiltenes novada Smiltenes pagasta G.Strazdiņa zemnieku saimniecība "KURPNIEKI"
Projekta nosaukums:. Saldētas pārstrādes produkcijas attīstīšana z/s Kurpnieki
Projekta Nr. 19-09-AL10-A019.2102-000002
Projekta summa 28854.00EUR,
no tās ELFLA publiskais finansējums: 20197.80 EUR
Īstenošanas vieta: Kurpnieki, Smiltenes pag., Smiltenes nov., p.n. Smiltene, LV-4729
Projekta vadītāja: Gints Strazdiņš, Šī e-pasta adrese ir aizsargāta no mēstuļu robotiem. Pārlūkprogrammai ir jābūt ieslēgtam JavaScript atbalstam, lai varētu to apskatīt.
Projekta mērķis:
Izbūvēt saldēšanas kameru, kas ļautu ražot pārstrādātus lauksaimniecības produktus no pašaudzētām bioloģiskām izejvielām saldētā veidā bez papildus pasterizācijas un bez cukura vai pazeminātu cukura %.
Apraksts:
Z/s "Kurpnieki" no 2010.g. darbojas bioloģiskās augļkopības nozarē - tiek audzēti āboli, upenes, ierīkoti ogulāju - ērkšķogu un sausseržu – stādījumi. Saimniecība ir sertificēta arī bio pārstrāde - tiek ražota bio ābolu sula.
Lai saglabātu sulas tās tradicionāli tiek pasterizētas, bet biezeņiem un ievārījumiem papildus pasterizācijai kā konservants un garšas uzlabotājs tiek pievienots cukurs. Tomēr daļa patērētāju dod priekšroku termiski neapstrādātiem produktiem un vēlas lietot produktus bez pievienota cukura vai vismaz ar pazeminātu cukura %. Saldētas produkcijas ražošana ļauj visefektīvāk saglabāt vērtīgās vielas un vitamīnus, kas ir augļos un ogās, tādējādi izvairoties no pasterizācijas un konservantu izmantošanas. Lai labāk apmierinātu klientu vajadzības, saimniecība plāno paplašināt produkcijas klāstu ar saldētām sulām un nākotnē ar saldētiem biezeņiem/sorbertiem.
Projektā ir paredzēts saimniecības augļu noliktavā-glabātuvē izbūvēt saldētavas kameru. Tādējādi būve tiktu funkcionāli uzlabota ražošanas vajadzībām, nemainot būves apjomu vai nesošo elementu nestspēju. Saldētavas kameru paredzēts ierīkot no 100mm paneļiem ar putu poliuretāna pildījumu, vienām veramām durvīm un grīdas siltinājumu, kas novērstu aukstuma tiltu veidošanos. Kameru plānots aprīkot ar aukstumiekārtu, kura nodrošinātu temperatūras režīmu -18*C. Kamerā plānota apgaismojuma izveide, automātiskā temperatūras regulēšana un kontrole, aizsargājošu aizkaru uzstādīšana pie izejas durvīm. Kamera plānota ar šādiem ārējiem izmēriem +/ - 10% - metros: 7.5(platums)*4.0(dziļums)*4.0 (augstums).
Rezultatīvie rādītāji
Saldētavas izbūve